ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Πώς μπορώ να ανακυκλώσω συσκευές και λάμπες;


09/06/2020

This Blog post title

Η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.είναι εγκεκριμένος φορέας από τον ΕΟΑΝ, για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Αντικείμενό της είναι η εναλλακτική διαχείριση ΑΗΗΕ, δηλαδή η συλλογή, η μεταφορά, η προσωρινή αποθήκευση, ο διαχωρισμός και η επεξεργασία των ΑΗΗΕ και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων. Στο συγκεκριμένο σύστημα είναι εγγεγραμμένες οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής λαμπτήρων παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του όγκου λαμπτήρων που διακινείται στην ελληνική αγορά.

Φυσικά για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλα τα θέματα της ΥΓΕΙΑΣ κάντε κλικ εδώ και θα βρείτε τους καλύτερους!

Τι συσκευές μπορώ να ανακυκλώσω; Ποια είναι η διαδικασία;

Μπορείτε να ανακυκλώσετε οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή μπαίνει στην πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων. Σε γενικές γραμμές, ανακυκλώνονται:

  • Μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές: ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, στεγνωτήρια, καλοριφέρ, κλιματιστικά, σκούπες, ανεμιστήρες, τοστιέρες, πιστολάκια κ.α.
  • Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών: υπολογιστές, laptops, pda, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα κ.α.
  • Καταναλωτικά είδη: ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσικά όργανα κ.α.
  • Φωτιστικά είδη: λάμπες νατρίου, φθορισμού, εκκενώσεως
  • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία: τρυπάνια, πριόνια, μηχανές ραπτικής κ.α.
  • Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας/ αθλητισμού: κονσόλες, βιντεοπαιχνίδια, κερματοδέκτες τυχερών παιχνιδιών κ.α.
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: καρδιολογικός εξοπλισμός, συσκευές ανάλυσης, συσκευές αιμοκάθαρσης κ.α.
  • Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου: ανιχνευτές καπνού, θερμοστάτες, συσκευές μέτρησης και ζύγισης κ.α.
  • Συσκευές αυτόματης διανομής

Για να ανακυκλώσετε μια ηλεκτρική, ή ηλεκτρονική συσκευή, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο δήμο της περιοχής σας, προκειμένου να συνεννοηθείτε για τη μέρα και την ώρα αποκομιδής της από το πεζοδρόμιο. Εναλλακτικά, αν διαθέτετε το κατάλληλο μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μεταφέρετε την παλιά συσκευή σας στα ειδικά container που διαθέτει ο εκάστοτε δήμος.

Επίσης, με την αγορά καινούριας συσκευής, τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών παραλαμβάνουν, χωρίς χρέωση, την παλιά συσκευή σας κατά την παράδοση της καινούριας.

Για τις εταιρείες και τους οργανισμούς που επιθυμούν να αποσύρουν τον πάγιο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, η διαδικασία απαιτεί τη χρήση της εφαρμογής «e-weee collection». Μετά την παραλαβή του εξοπλισμού, αποστέλλεται σχετική βεβαίωση ηλεκτρονικά για λογιστικούς λόγους (διαγραφή παγίων ή αποθεμάτων).

Τι γίνεται με τους λαμπτήρες;

Ανακυκλώνονται όλοι οι λαμπτήρες οικονομίας, φθορισμού, καθώς και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Δε συλλέγονται λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.

Πώς θα τους ξεχωρίσω;

Οι καμμένοι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την απόρριψη τους, καθώς περιέχουν περίπλοκες ηλεκτρονικές διατάξεις και δεν πρέπει να καταλήγουν στον κάδο με τα καθημερινά οικιακά απορρίμματα. Η συσκευασία τους έχει το σήμα του διαγεγραμμένου κάδου.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες LED και τους περισσότερους τύπους λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται για οικιακή χρήση, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος δεν απελευθερώνεται στο περιβάλλον όσο ο λαμπτήρας λειτουργεί και εφόσον δεν σπάσει. Αν σπάσει, είναι πιθανό να απελευθερωθούν το πολύ 5 mg υδραργύρου (τα θερμόμετρα παλιάς τεχνολογίας περιείχαν περίπου 500 mg υδραργύρου). Είναι απίθανο λοιπόν μια σπασμένη λάμπα που περιέχει υδράργυρο να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Σε περίπτωση που σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού και το περιεχόμενό του χυθεί,το δωμάτιο πρέπει να αεριστεί για 20-30 λεπτά. Τα θραύσματα απομακρύνονται με υγρό πανί και πρέπει να τοποθετηθούν σε κλειστή πλαστική σακούλα. Η επαφή των θραυσμάτων με το δέρμα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Στην αγορά διατίθενται συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού με άθραυστο περίβλημα. Υπάρχουν επίσης οι εναλλακτικοί τύποι λαμπτήρα, όπως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης με αλογόνο ή λαμπτήρες LED που δεν περιέχουν υδράργυρο.

Η ανακύκλωση των λαμπτήρων γίνεται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που βρίσκονται τοποθετημένοι στα ακόλουθα επιλεγμένα σημεία:

  • σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων
  • καταστήματα πώλησης λαμπτήρων
  • καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
  • super market

*Είναι σημαντικό να τοποθετείτε τις λάμπες στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Ειδικά, οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου.*

Πού θα βρω τους ειδικά διαμορφωμένους κάδους;

Μπορείτε να βρείτε τα πλησιέστερα σημεία ανακύκλωσης ανάλογα με την τοποθεσία σας, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.electrocycle.gr/network

Μην ξεχνάτε! Ανακυκλώνοντας τις παλιές σας συσκευές και λάμπες βοηθάτε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων και ενέργειας, αλλά και στον περιορισμό του κινδύνου ρύπανσης από τοξικές ουσίες.

Φυσικά για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλα τα θέματα της ΥΓΕΙΑΣ κάντε κλικ εδώ και θα βρείτε τους καλύτερους!

πηγή: http://blog.ledcosmos.gr/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%8e-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%89-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb/

Αρθρογράφος

Creta.gr

Το άρθρο αναφέρεται σε θέμα σχετικά με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

(αναρτήθηκε στις 09/06/2020 11:26:41)

Τελευταία άρθρα

POLL: Θεωρείτε ότι η τουριστική περίοδος θα εξελιχθεί καλύτερα φέτος;

διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα Αλουμινίου: Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή τους!

διαβάστε περισσότερα